Business Leader & Pengedar Shaklee 014-9893259

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Simptom/Gejala Kanser Darah - Pendarahan
Jangan pandang ringan jika ada sesuatu perubahan yang berlaku pada tubuh anda. Mungkin bitnik-bintik merah pada wajah, leher, dan dada boleh menjadi gejala Kanser darah adalah pemyakit yang sangat berbahaya kerana darah adalah komponen yang penting dalam badan. Jika badan kekurangan darah, ia boleh menyebabkan kematian.

Apa Yang Anda Tahu Tentang Kanser Darah ?

Kanser darah atau nama saintifiknya ialah Leukimia. Ia adalah sejenis penyakit kanser darah yang mana sum-sum tulang tidak dapat berfungsi sebagai pembuat sel-sel darah merah dan pembeku darah (platelet darah). Akibatnya, penghasilan darah putih menjadi banyak sehingga menjadi pucat (anemia), pendarahan dan jangkitan yang berselang seli.

Kanser darah adalah kanser yang terjadi pada sel darah putih didalam sum-sum tulang atau noda limfa, dimana berlakunya proliferasisel yang tidak terkawal.

Jenis Kanser Darah

Terdapat beberapa jenis kanser darah iaitu  :

Leukaemia – Sejenis kanser darah, dimana pembentukan sel darah merah berkurang.
Limfoma – berlaku akibat sel darah putih berkurangan.
Myeloma – Berlaku akibat pembentukan plasma akibat dihaang oleh sel-sel kanser.

Kebanyakan kanser darah boleh dialami oleh sesiapa sahaja tidak kira dewasa lelaki, perempuan mahupun kanak-kanak. Antaranya kanser darah yang sering dialami oleh orang dewasa ialah kanser acute myeloid leukaemia dan non-Hodgkin’s lymphoma. Manakala acute lymphoblastic leukaemia pula dialami dikalangan kanak-kanak.

Simptom atau Gejala Kanser Darah

Letih & Penat
Rasa penat dan badan yang lemah adalah salah satu gejala atau symptom kanser darah. Walaupun ia mungkin disebabkan oleh kompilasi kesihatan lain, tetapi tidak mustahiluntuk anda membuat pemeriksaan darah.

Berat Badan Turun Drastik
Penurunan berat badan secara drastic juga boleh terjadi kerana penyakit lain. Namun apabila anda hilang selera makan dan penurunan berat badan yang drastic, segeralah berjumpa dengan doctor.


Kalenjar Bengkak
Tanda awal kanser darah juga termasuklah bengkak kalenjar yang disertai dengan demam, mual, hilang nafsu makan dan sebagainya yang perlu anda awasi.

Jangkitan
Badan anda akan cepat dan mudah terkena jangkitan kerana system imu badan menurun.

Darah Abnormal
Jika anda mendapat laporan darah yang abnormal sama ada sel darah merah atau sel darah putih, segeralah berjumpa dengan doctor.

Leukaemia Akut – ia berlaku dalam tempoh waktu yang singkat dan oleh menyebabkan kematian dalam masa yang pendek.

Acute Lymphoblastik Leukaemia – Umur kurang dari 15 tahun.
Acute Myeloid Leukaemia – Umur  lebih dari 45 tahun.

Simptom :

Pucat 
Rasa letih
Hilang selera makan
Pendarahan mulut, kulit dan gusi
Demam panas
Pembengkakan kalenjar leher

Leukaemia Kronik – pada permulaan awalnya, pesakit kelihatan sihatdan mampu bertahan dalam tempoh 3~5 tahun tanpa sebarang rawatan.

Chronic lymfositik leukaemia – berusia 35 – 60 tahun.
Chonic myloid leukaemia – berusia lebih 60 tahun.

Simptom :

Pembengkakan pada kalenjar limfa
Pembesaran limfa
Sakit tulang

Komplikasi :

Pendarahan pada kulit
Batuk berdarah
Muntah darah
Keguguran rambut

Punca Kanser Darah

Sehingga kini, punca kepada kanser darah masih belum dipastikan. Walaubagaimanapun, bahankimia seperti benzene, jangkitan virus seperti EBV, penyakit auto immune dan kekurangan system imun seperti HIV boleh meningkatkan risiko mendapat kanser darah.

Rawatan Kanser Darah

Apa yang boleh dilakukan apabila seseorang itu mendapat kanser darah adalah dengan rawatan kemoterapi dan pemindahan sum-sum tulang. Walaubagaimanapun, tiada bukti yang menunjukkan rawatan alternatif boleh memulihkan pesakit.

Atasi Kesan Kemoterapi

Memandangkan kesan kemoterapi boleh menyebabkan kulit kering atau merah, tidak kurang juga menyebabkan kulit gatal beberapa cara untuk mengelakkan masalah ini, iaitu :

Lindungi kulit anda dari sinaran matahari terutama pada jam 10.00 pagi – 3.00 petang. Disarankan untuk anda memakai krim sinaran matahari dengan SPF.
Pakai lah pakaian yang longgar dan lembut pada bahagian badan yang dirawat.
Jangan menggaru atau menggosok pada kulit pada kulit yang dirawat.
Jangan membalut bahagian kulit yang dirawat kecuali jika ada sebarang iritasi.
Mandilah dengan menggunakan air suam.

Atasi Luka Di Bahagian Mulut (Kesan Rawatan Kanser Darah)

Apabila seseorang itu melakukan rawatan kemoterapi,sudah tentu radiasi kemoterapi akan menyebabkan pesakit luka pada bahagian mulut dan bibir sehinggakan seseorang itu tidak berselera makan. Untuk mengatasi masalah luka pada bahagian mulut, anda boleh cuba cara ini :

Pilih berus gigi yang lembut. Dapatkan nasihat doctor jika ingin menggunakan benag gigi (floss)
Kerap minum air putih.
Ambillah makanan yang lembut seperti bubur. Kunyahlah gula-gula getah bagi meningkatkan kelembapan pada mulut anda.
Elakkan makanan panas, keras dan pedas.
Jangan merokok kerana mulut anda akan semakin terdedah terhadap luka.
Mintalah ubat penahan sakit daripada doctor (jika perlu).

Pemakanan Sihat

Pada masa yang sama, seseorang yang menghidapi kanser darah perlu mengambil makanan yang seimbang dan elakkan dari mengambil kekacangdengan kulit, sayur mentah dan makanan laut mentah. Beberapa makanan yang boleh membantu anda melawan sel kanser adalah :

Brokoli –  Ia mengandungi senyawa kimia (indole 3-carbinol). Persenyawaan ini boleh mencegah kanser payudara dan kanser usus besar.

Bawang Putih – Penelitian menunjukkan bawang putih boleh membantu meningkatkan system ketahanan badan terhadap sel kanser.

Cendawan – Pengambilan cendawan boleh memperkuatkan sel-sel badan dan meningkatkan  ketahanan badan. Ia mengandungi protein (lektin) yang mampu melawan dan mencegah sel-sel kanser merebak.

Avocado – Ia kaya dengan antioksidan dan boleh menyerap lemak yang menjadi penyebab kanser. Avocado juga membekalkan potassium yang mampu melawan kanser dalam badan.

Anggur Merah – Ia mengandungi “polifenol” dalam melawan sel-sel kanser dalam badan.

Melalui rawatan yang konsistendan pemakanan yang seimbang, pesakit yang mengalami kanser darah boleh sembuh antara 6 bulan – 2 tahun bergantung kepada kekuatan antibody. Namun, tidak mustahil kanser ini boleh menyerang kembali.

Atasi Kanser Darah Dengan Vivix

Rata-rata pesakit kanser darah disarankan mengambil Vivix sekurang-kurangnya selama 3 bulan. Ini kerana sel badan manusianormal akan diperbaharui setiap 3 bulan. Disebabkan itu, Shaklee mengadakan Promo Vivix Twin Pack supaya anda sihat dengan penjimatan yang hebat !

Bagaimana Vivix Membantu Hilangkan Sel Kanser Darah

Bahan-bahan yang terdapat didalam VIVIX seperti resveratrol bertindak memperbaiki seawal peringkat DNA lagi. Sebab itulah, VIVIX mampu membantu pesakit kanser. Vivix bertindak dalam 4 mekanisma utama penuaan sellular.

 

Kandungan Bahan Vivix Testimoni Kanser

Boleh Klik link - link berkenaan untuk membeli Vivix Shaklee :

Buy here ➼ VIVIX

Jika masih ragu-ragu, boleh hubungi saya. Untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya, Jangan Malu ye, Saya sedia membantu, nak sangat bantu semua.

Puan. Nurzalila Razali (Milo)
 Sms/Whatsapp: 017-4988318
Facebook: Nurzalila Razali
Dengan menggunaka ID Shaklee saya iaitu 1072273 untuk mendaftar. Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

Sumber : Majalah Rapi Jun 2016


No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]