Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2016

Sapa “GEMUK” ? Angkat tangan sat..

Tengok ke tajuk tu sapa pun tak mau mengaku dia gemuk aih..
Malaysia ni rakyat dia tak kan mati kebuluq. Betoi dak?.. Kedai makan macam-macam timbui, gerai ka food truck ka berlambak-lambak. Lepaih tu masalah apa paling depa dok pikiaq?..
Dalam banyak-banyak benda la kan kawan-kawan.. Toksah kata orang Milo pun sama jugak.. Lepaih makan confirm hampa pikiaq gemuk. Kan kan kan..
Hampa takut gemuk ka?.. Kalu hampa takut gemuk, pasaipa hampa tak jaga permakanan hampa?. Asyik dok jaga tekak & perut ja. Badan tak jaga pun..
Situasi “KITA” bila dengaq ada kedai / tempat baru bukak :
Si A         : Wey… ni ada kedai baru la bukak kat situ. Makanan dia nampak best kotttt.. Minuman dia cokelat sampai meleleh-leleh. Mesti sedap wey. Bila nakp try ni.. Si B         : Betoi nohhh mana gambaq? Ada gambaq dak?... Mai nak tengok sat.. terliuq dak.
Si A         : Hang tengok ni gambaq dia. Sedap weyyy !!! Jom la. Si B         : Sedapnya oiiii ! Jom satgi balik kerja kita pi..
Ni baru tengok posting kat da…

"Land Mark Study" jamin vitamin yang dimakan selamat. Betul kah?

Selamat malam kawan-kawan.. dok buat apa tu hampa?..
Ni milo nak beletiaq sikit ni..Sembang-sembang jugak ! Melawak-melawak jugak na !
Hampa dok makan vitamin la suplemen la semua tu. Hampa tau dak syarikat pembekal vitamin hampa tu ada buat "Landmark Study" ka dak? Penting tau ka? 
Dulu Milo ingat makan vitamin ni semua sama. Rupanya "Landmark Study" habaq benda lain.
Kalu hampa nak tau.. "Landmark Study" ni dibuat untuk menguji keberkesanan vitamin-vitamin yang dihasilkan. Toksah pikiaq jauh, Milo dok makan Shaklee, dok juai Shaklee ni cukup terbukti dah dengan "Landmark Study" yang depa buat.
Ok, ciri-ciri penting semasa menjalankan "Landmark Study" ni.. Tak boleh la buat dalam jangkamasa yang singkat untuk satu-satu jenis vitamin. Sekurang-kurangnya 10~30 tahun nu.. Mesti hampa nak tanya pasaipa kan?
Ambik 1 contoh sudah. Jenis-jenis orang yang makan vitamin shaklee, orang yang makan vitamin jenama lain dengan orang yang tak makan vitami…

Pelik Tapi Benar Tentang Perubahan Semasa Hamil

Perubahan
Setiap orang akan mengalami perubahan yang tak sama semasa mengandung ni. Jadi jangan la heran, sesetengah orang ni dia heran dengan perubahan yang jadi kat diri dia lepas dia tau dia mengandung. Kadang-kadang macam tak percaya dengan perubahan tu sebab rasa macam bukan diri sendiri.

Yala… Tiba-tiba apa yang dok suka selama ni jadi tak suka pulak dan sebaliknya. Orang kata wanita mengandung ni ada banyak p erubahan bukan saja dari segi fizikal tetapi juga emosi. Ada yang jadi sampai terlalu sensitif.

Benda remeh pun boleh menyebabkan emosi ibu mengandung ni  terganggu. Jom kita tengok beberapa perubahan yang kerap dialami oleh ibu mengandung. Mungkin salah satu terjadi pada anda sekarang.

Cepat moody
Orang mengandung memang cepat moody. Kadang-kadang keterlaluan menjadi sangat moody.  Ada yang cepat tersentuh hati sampai menangis jika tengok atau alami hal remeh. Depa sedaq keadaan ni dan berasa hairan dengan perubahan diri sendiri. 

Mudah lupa
Hat ni toksah kata la. Mudah lupa pal…